Terápiás rekreáció

terápiás rekreáció vagy más néven élményterápia a SeriusFun Children-s Network nemzetközi táborszövetség keretein belül terjedt el, többek közt Magyarországon is, a Bátor Tábor Alapítvány képviseletében. Itt ismerkedtek meg a Yuppi Tábor szervezői ezzel a módszerrel.

A terápiás rekreáció alapvető kiindulópontja, hogy számos jól felkészített önkéntes támogatásával és egy szakszerű egészségügyi csapat segítségével különös figyelmet fordítunk a táborozóink lelki és testi biztonságára. Ez a közeg biztosítja táborozóink számára a lehetőséget, hogy átlépjék saját határaik, felfedezzék belső erőforrásaik.

Ez krónikus beteg gyerek esetén úgy valósulhat meg, hogy olyan tábori napokat biztosítunk, melyek számára nehezen elérhetőek a hétköznapi életben a hiányzó egészségügyi felügyelet, aggódó szülők, saját bátortalanság miatt.

különböző kihívások, új lehetőségek, kipróbálnivaló játékok olyan feladatok elvégzésére késztetik táborozóinkat, melyekről azt gondolhatnák, hogy nem képesek. Ugyanakkor a különböző programok úgy vannak kialakítva, hogy ezek önfeledt szórakozást is jelentenek, nem csak feladatot. A számtalan foglalkozás egyben felszabadító szórakozást és komoly kihívásokat hordoz magában.

Együtt az új barátokkal, a hasonló betegséggel együttélő fiatallal, a lelkes önkéntesek között, ezen határok átlépése már sokkal könnyebb.

Az élményterápiás rekreáció sikere abban rejlik, hogy a résztvevők olyan feladatokon/ programokon vesznek részt, melyek által felfedezik saját lehetőségeiket (nem a korlátaikat), önbizalmuk, önértékelésük megnövekszik. Ezen belső erőforrások biztos támaszt nyújtanak az egészséges vagy beteg társak elfogadásában és velük való kapcsolatépítésben, a saját betegséggel való mindennapi küzdelemben és összeségében hozzájárulnak a lelki gyógyuláshoz.

Hisszük, hogy a lelki gyógyulás alapja és elősegítője a testi megerősödésnek is.