Történetünk

HOGYAN TÖRTÉNT?
A magyarországi Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta táboroztat daganatos, JIA-s, diabéteszes, haemophiliás beteg gyerekeket. A nyelvi közelségnek köszönhetően a Bátor Táborban 2005 óta visszajáró önkéntesként tartanak számon néhány lelkes romániai magyar táboroztatót. Közéjük tartozik Aczél Dóra és László Zsuzsa. A táborok során, több éves tapasztalat után különböző funkciókban, különböző korosztályú és betegségtípusú gyerekekkel való munkával számos tapasztalatot szereztek. Így született meg az ötlet, hogy hasonló csodavilágot hozzanak létre Romániában.

A történet viszont sokkal régebben kezdődik,  akkor amikor Dóra 14 éves volt és  daganatos betegként vett részt  a legelső magyarországi táborban budapesti kezelő orvosa tanácsára. Dóra saját magán tapasztalta meg, hogy ez a fajta tábor mire képes: “Az életemet az orvosok adták vissza, az életkedvemet a tábor.”
Később felnőttként visszatért önkéntesnek a Bátor Táborba és magával vitte barátnőjét, Zsuzsát is.

Az elsők, akiket magával ragadott az élménytábor ötlete dr. Felvinczi Kata diabetológus orvos, Gyűjtő Katalin (Tulitka) szociális munkás, Jakab Emese kommunikáció szakos egyetemista és Bordás Szabolcs (Bordáska) projektmenedzser voltak.
A 6 fős csapat hihetetlen lelkesedésének és elkötelezettségének eredményeként és hosszú önkéntes munkaóráinak eredményeként született meg 2011-ben az első Yuppi Tábor. Ők voltak azok, akik az ismeretlenbe vetve magukat vállalták a felelősséget az első csoport diabéteszes kamaszért, kitartóan dolgoztak évközben mindeféle előkészületen és magának a tábornak a levezetésében is vezetői szerepet vállaltak.

KIK A SZAKMAI TÁMASZAINK?
Az első tábor szervezésében és a további években is központi szerepet játszott Czech Linda és Nagy Gábor (Mápó). Linda 5 éven keresztül a Bátor Tábor táborvezetője majd 1 évig annak programigazgatója volt, Mápó pedig tapasztalt felnőttképzési tréner, a Bátor Tábor outdoor program felelőse és tapasztalt önkéntese. Most már mindketten a Yuppi Tábor tapasztalt önkéntesei is, de ennél fontosabb, hogy ők a szervezői csapat szakmai mentorai.
Köszönjük nekik, hogy számtalan önkéntes munkaórát fordítottak  a Yuppi Táborra és tudásukkal, tapasztalatukkal, építik táborunkat.

MI A MANÓ?
Szerettük volna elnevezni önkénteseinket, de nagyon sokáig nem találtuk a megfelelő szót. Dóra  éppen chaten beszélgetett egyik segítőjével, Ugron Hannával  és próbálta elmagyarázni, hogy mit is jelent kísérő önkéntesként jelen lenni a táborban. Mesélte, mesélte a munkakört, és egyszer Hanna visszakérdezett: „akkor a házimanócskák állandóan a gyerekekkel vannak?”
Így lettek az önkénteseink a Manók. HáziManók, MenőManók és DokiManók. Idővel lettek a FőManók és SegédManók is.

YUPPI.EGOLOGO.TRANSINDEX.RO – MI EZ?
A Yuppi Tábor szervezői számára egyértlemű, hogy a táborban mindenki iszonyat jól érzi magát, de honnan tudjon erről a világ? Főleg, ha létezik egy szabály, mely szerint a tábor területén tilos a telefonhasználat és bármi más elektronikai eszköz használata. Molnár Mesinek, a tábor legeslegelső kommunikációsának, jutott eszébe egy igazán jó ötlet: vezessünk be egy a tábor alatti  blogot, melyben naponta jelennek meg bejegyzések! Ezt az ötletet felkarolta a Transindex portál és így lett a zárt tábori élet mégiscsak nyilvános.

foto_ 1Tortenetunk