Povestea noastră

Fundaţia Bátor Tábor (Tabăra Curajului) din Ungaria organizează începând cu anul 2001 tabere de vară pentru copiii cu cancer, artrită idiopatică juvenilă, diabet şi hemofilie.

În 2005, câţiva voluntari dedicaţi din Transilvania li s-au alăturat, printre ei fiind  Aczél Dóra şi László Zsuzsa. La întoarcere, ei au venit cu ideea realizării unui proiect similar și în România, după ce au fost timp de mai mulţi ani voluntari în diferite funcţii şi au lucrat cu copii de vârste diferite.

Povestea începe însă cu mai mult timp în urmă: Dóra a participat la vârsta de 13 ani la prima tabără din Ungaria, ca şi pacient diagnosticat cu cancer. Ea a  simțit pe propria piele ce poate aduce  o astfel de tabără pentru un copil bolnav cronic: „Medicii mi-au redat viaţa, iar tabăra, pofta de viaţă.” – spune ea.

Mai târziu, adult fiind, s-a întors ca voluntară în Tabăra Curajului,  împreună cu prietena ei,  Zsuzsa.

Primii care au primit cu  entuziasm ideea constituirii unei tabere similar în România au fost dr. Felvinczi Kata, medic diabetolog, Gyűjtő Katalin (Tulitka) asistent social, Jakab Emese studentă la comunicare şi Bordás Szabolcs (Bordáska) manager de proiect.

Astfel, în 2011 a fost organizatăprima tabără Yuppi, ca rezultat al muncii intense depuse pe bază de voluntariat, şi a dedicării pline de elan  al acestor  6 persoane. Ei au fost cei care şi-au asumat răspunderea pentru primul grup de adolescenţi diabetici, iar în timpul anului au făcut toate pregătirile necesare organizării taberei  şi au avut roluri cheie  în coordonarea  taberei propriu-zise.

CINE SUNT PROFESIONIŞTII DIN SPATELE NOSTRU?

Profesioniştii cei mai dedicați care ne-au susţinut în organizarea primei tabere şi care ne susţin în continuare sunt Czech Linda şi Nagy Gábor (Mápó). Linda a fost conducătoarea taberei Bátor timp de 5 ani şi pentru un an a fost şi directorul de programe al acesteia. Gábor  are o vastă experienţă în trainingul adulţilor şi este responsabil de programele outdoor din Tabăra Bátor. Cei doi sunt mentorii profesionali ai echipei de organizare a Taberei Yuppi.

Le mulţumim că au dedicat şi încă mai dedică multe ore de voluntariat pentru Tabăra Yuppi, oferindu-ne din învăţăturile lor şi împărtăşind din experienţele proprii.

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII AMIC?

Ne-am dorit să dăm o denumire sugestivă voluntarilor noştrii din cadrul taberei, dar mult timp nu am găsit nici un nume potrivit. Într-o zi, Dóra a purtat o discuţie pe chat cu Ugron Hanna şi a încercat să-i explice ce înseamnă un voluntar-însoţitor în tabără. În timp ce îi povestea, Hanna a întrebat-o: deci ei sunt într-un fel amicii tinerilor?

Astfel, voluntarii noştri au devenit amici. Ei sunt Amicii Gazdă, Amicii de Joacă şi Amicii Medicali. În timp, odată cu creșterea  numărului de voluntari, au apărut  şi categoriile Amicii Şefi şi Amicii Asistenţi.

YUPPI.EGOLOGO.TRANSINDEX.RO 

Organizatorii taberei Yuppi au devenit conştienţi de faptul că în tabără toată lumea se simte bine, însă acest fapt trebuia şi comunicat. Deoarece în incinta taberei este interzisă folosirea telefonului sau a oricăror alte dispozitive de comunicare, Molnár Mesi, responsabila de comunicare a primei tabere, a avut ideea să avem un blog pe care să apară posturi zilnice. Această idee a fost bine primită de portalul de ştiri Transindex, iar viaţa “închisă” din tabără a devenit  publică, într-un fel.

foto_ 1Tortenetunk