O viață împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităților de viață a copiilor și tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 județe, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețien pentru Uniunea Europeană extinsă

Finanțator:                                                       Partener:

swissro                              Asociatia-Diabet-Cluj

 

Proiectul complex O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ CU DIABET inițiat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Cluj-Napoca are ca obiectiv principal îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor cu diabet, precum și familiile acestora.

Prin proiect ne adresăm primordial familiilor copiilor cu diabet din județele Maramureș, Satu Mare, Bihor, Sălaj, Cluj, Sibiu și Harghita, dar nu numai.

Serviciul complex este alcătuit din 4 componente majore:

 – Întâlniri informative

În cadrul întâlnirilor informative vom prezenta pe scurt asociațiile menționate, respectiv împreună cu părinții, vom stabili care sunt ariile unde este nevoie de intervenție, de ajutor în viețile familiilor care au copii cu diabet.

Sesiunile de informare în anul 2016 sunt organizate în orașele Satu Mare, Miercurea Ciuc, Zalău și Cluj Napoca, iar în anul 2017 urmează ca acestea să fie derulate în orașele Baia Mare, Oradea și Sibiu.

 – Consiliere

Întâlnirile de consiliere individuală sau de familie se vor contura în funcție de nevoile familiilor interesate de acestea. În cadrul întâlnirilor familiile vor putea vorbi și despre aspecte care nu sunt înțelese de cei din jur. Familiile sunt invitate să împărtășească experiențele cu noi. Persoana care oferă consilierea este medic pediatru și, în același timp, trăiește cu diabet încă din copilărie.

 – Tabere de terapie prin experiență

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experiență. Taberele sunt adresate copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet, artrită juvenilă și boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii și adolescenții sunt implicați în activități precum cățărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experiențe care îi ajută să-și redescopere încrederea în sine și le oferă resurse emoționale esențiale în lupta cu boala. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniți din 13 județe, susținuți de 100 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialiști.

În taberele terapeutice Yuppi primim copii și tineri cu diabet între 7-18 ani nu numai din cele 7 județe mai sus menționate, ci din toată țara.

 – Grupul de suport

Grupurile de suport sunt alcătuiți din aparținătorii adulți ai copiilor cu diabet. Grupurile sunt coordonatre de voluntari care activează cu profesionalism și în taberele Yuppi. Părinții nu sunt singuri cu greutățile respective – vă oferim șansa să vorbiți despre acestea cu alți părinți, cu alte familii: experiența unei familii poate să fie benefică unei alte familii, și fiecare primește idei bune de la cei din jur.

Grupurile de suport se vor porni din iarna 2016 în 3 orașe dintre cele 7 mai sus menționate, în funcție de interes, și se vor derula o dată pe lună. 

Pentru mai multe informații despre cele 4 componente vă rog să contactați:

 – Întâlniri informative, tabere: Nagy Reka, reka@yuppicamp.ro, 0755565670.

 – Consiliere: Dr. Irina Floarea-Miron, vasileirina87@yahoo.com, 0742059877.

În implementarea cu succes al celor 4 componente ne este alături o echipă multidisciplinară de profesioniști din diferite domenii, care ne sprijină în soluționarea întrebărilor și problemelor specifice (medici specialist, avocat, psiholog, asistent social, profesoară și dietetician) cărora le suntem extrem de recunoscători pentru ajutor.

Astfel încât să venim în ajutorul tuturor familiilor copiilor cu diabet în urma experiențelor adunate, la finalul anului 2017 s-a redactat un ghid practic destinat atât pârinților cât și specialiștilor din diverse domenii, cu scopul de a colecta metode și instrumente adecvate dezvoltării abilităților de viață a copiilor cu diabet.

Ghidul practic gratuit a fost prezentat și diseminat cu ocazia unei conferințe naționale realizate la Cluj și adresate organizațiilor interconectate cu copii cu boli cronice tot la finele anului 2017. În același timp ghidul practic în format electronic este disponibil gratuit pe paginile de web ale partenerilor de proiect.

- Ghid de bună practică: O viaţă împlinită cu diabet- Îmbunătăţirea capacităţilor de viaţă ale copiilor şi tinerilor cu diabet:

Ghid electronic

Proiectul „O viaţă împlinită cu diabet” – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și se desfășoară în perioada 01.01.2016-31.12.2017. Valoarea totală al proiectului este de 83.335,10 CHF, din care finanțare nerambursabilă 74.800,00 CHF și cofinanțare 8.535,10 CHF.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.

 

Yuppi_flyer_roYuppi_afis_ro

 

Acest website nu reflectă în mod necesar poziția guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul său este asumată de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi.