Recreere terapeutică

Recreerea  terapeutică, sau terapia prin experiență, a devenit cunoscută  in Europa prin Asociația Internațională de Tabere  SeriousFun Children’s Network,  fiind utilizată de mai multe organizații în cadrul taberelor lor, printre altele și  de  Fundația  Bátor Tábor din Ungaria – partener principal al Asociației  Mișcare de Tabără  Yuppi .   În urmă cu 4 ani, organizatorii taberei Yuppi din România au preluat această metodă terapeutică.

Această  terapie se bazează pe asigurarea  siguranței fizice și psihice depline pentru copiii participanți, cu ajutorul  voluntarilor bine pregătiți și a unei  echipe  medicale  profesioniste.  Acest mediu oferă participanților posibilitatea de a-şi lărgi propriile limite, de a descoperi  noi resurse  interioare și de a trăi experiențe unice.

Acest fapt se realizează, în cazul unui copil bolnav cronic, prin oferirea unor experiențe  care sunt inaccesibile pentru acesta  în viața lui cotidiană, din multiple motive, cum ar fi: lipsa  supravegherii medicale,  îngrijorarea părinților sau  încrederea de sine scăzută a copilului.

Provocările, oportunitățile, alegerile și jocurile încurajeaza copiii înspre descoperirea unor abilități pe care nu le cunoșteau  sau  de care nu se credeau  capabili. În același timp, programul  din tabere este  realizat  în asa fel, încât să reprezinte o adevărată  provocare, însă puternic  condimentată cu distracție de calitate  pentru copiii participanți.  Depășirea obstacolelor  este mult mai ușoară împreună cu noii prieteni din tabără, pe de o parte  tineri care suferă de aceeași boală și pe de altă parte,  voluntarii noștrii însuflețiți .

Succesul terapiei prin experiență constă în faptul că participanții îşi descoperă propriile abilităţi și își dezvoltă încrederea și evaluarea de sine. Aceste resurse interioare oferă sprijin în acceptarea celorlalți, fie că sunt bolnavi sau sănătoși, în legarea relațiilor, în lupta de zi cu zi cu boala, și, în ansamblu, fac parte din vindecarea  sufletească.

Credem că vindecarea  sufletească contribuie la stabilizarea  simptomelor  fizice, la întărirea medicală.