Respect-Relații-Responsabilitate • Conferință pentru specialiști în domeniul educației, asistenței sociale, serviciilor pentru tineret și consilieri la Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc și online.

Vă invităm cu drag la conferințele gratuite organizate de Yuppi Camp!
calendar icon

18 martie 2024

selectedNews.title

Vă invităm cu drag la conferințele gratuite organizate de Yuppi Camp prin care dorim să împărtășim metode și informații utile cu profesioniștii din domeniu și angajații instituțiilor la nivel județean. Ne dorim să putem dezvolta împreună comunitatea și astfel să putem sprijini în viitor tinerii și copiii cu boli cronice.

Conferința marchează finalul a doi ani de muncă în proiectul #IAmMyAdvocate.

Această conferință gratuită va fi organizată simultan în trei locuri diferite:

📍 Cluj-Napoca, la Planetarium Café;

📍 Miercurea Ciuc, la Fundația Centrul Educațional Spektrum;

📍 Online, pe platforma noastră dedicată.

Participarea la conferință este gratuită, însă numărul de locuri este limitat în Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc. Vă recomandăm să vă înregistrați cât mai curând posibil pentru a vă asigura un loc, dar nu mai târziu de data de 13 martie, ora 16:00.

📩  Pentru a vă înregistra la conferință, vă rugăm să vă înscrieți aici: https://forms.gle/3QSMZMRgo2WY3WXW9 .

Agenda evenimentului o găsiți aici: https://www.facebook.com/events/1139030664092801/?post_id=1143827760279758&view=permalink

Vă rugăm să distribuiți această invitație colegilor și contactelor din domeniu.

💕  Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim și să învățăm împreună!


Ajutăm tinerii cu boli cronice - actuali și foști participanți ai taberelor - să-și facă vocea auzită și să militeze pentru drepturile lor.

#IAmMyAdvocate este un proiect pentru și despre tineri. A fost elaborat împreună cu tineri, iar peste 65 de tineri bolnavi cronic vor fi direct implicați în cadrul acestui proiect în diverse activități, precum formarea și dezvoltarea abilităților de autoreprezentare în fața autorităților locale pentru a putea promova un sistem de schimbări sistemice în comunitățile locale din care aceștia fac parte, și a oferi un precedent pozitiv în vederea implicării civice a altor tineri în următorii ani.

Ne propunem să răspundem unei probleme la nivel național și anume reprezentarea, implicarea participativă și accesul la facilitățile de integrare socială a tinerilor bolnavi cronic din România. 

Lansarea proiectului a avut loc în 2022, la Cluj-Napoca 

”Multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă”, mărturisește Ionuț Simion, un tânăr de 24 de ani, fost participant al taberelor Yuppi. 

Tinerii bolnavi cronic au nevoie de curaj: curajul de a putea fi ei înșiși, curajul de a-și face vocea auzită. #IAmMyAdvocate este un proiect lansat oficial marți, 24 mai, la Cluj Napoca, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj. 

Între activitățile proiectului se numără crearea a două grupuri de susținere pe Facebook, acțiuni de identificare a problemelor în comunitatea tinerilor bolnavi cronic și implementarea, chiar de către ei, a unor proiecte care să găsească soluții la aceste probleme, organizarea unor cursuri de sensibilizare la situația bolnavilor cronic pentru profesori și organizarea taberelor Yuppi pentru adolescenți.

”Yuppi Camp a fost fondat cu mai mult de 10 ani în urmă, ceea ce înseamnă că mulți participanți sunt acum adulți și nu mai pot reveni ca și participanți în tabere. Mereu am simțit nevoia de a menține contactul cu eu, de a face ceva util pentru și cu ei, dar nu am avut suficient timp, suficienți bani. La un moment dat, într-un moment de elan de a face ceva, am creat un Facebook group din prietenii mei de pe Facebook care erau foști participanți ai taberelor, dar ulterior nu am avut timp să întrețin acest grup: să vin cu postări noi, cu povești interesante, să stimulez interacțiunea, iar cu timpul comunicarea în grup a încetat”,  a rememorat László Zsuzsa, președinta Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, managerul de proiect #IAmMyAdvocate. 

În 2021, când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fondurile norvegiene pentru tineri cu diverse dificultăți, tinerii din acest grup au fost întrebați ce anume le-ar fi cel mai de folos. 

”Am întrebat membrii acestui grup care au fost problemele cu care s-au confruntat în procesul de maturizare, care au fost problemele întâmpinate, dacă au reușit să depășească aceste momente, ce anume i-a ajutat. Spre marea mea surpriză  nu reușeam să identific un numitor comun. Dar, uitându-mă a doua oară, mi-am dat seama că toți aveau, de fapt, ceva în comun: faptul că, în depășirea greutăților, au menționat  momentul în care au reușit să se accepte pe sine, au început să aibă încredere în ei înșiși. Momentul în care au conștientizat și acceptat că viața trebuie trăită împreună cu această boală și au învățat să aibă curajul să vorbească despre ea la școală, facultate, printre prieteni, în relația de cuplu, la servici etc”, a detaliat Zsuzsa. 

”Atunci am realizat că tinerii bolnavi cronic nu au nevoie doar de un politician, o asociație-umbrelă care să lupte pentru drepturile lor. Ci, mai important, au nevoie să fie sinceri cu ei înșiși, să se accepte, să aibă încredere în propria persoană, să știe să-și ceară drepturile și să-și facă vocea auzită. Așa a apărut proiectul #IAmMyAdvocate, prin care nu noi îi ajutăm concret pe ei, ci le creăm un context în care ei să să ajute pe ei înșiși”, a adăugat László Zsuzsa. 

Ionuț Simion are acum 24 de ani și sâmbătă s-au împlinit 10 ani de când a fost diagnosticat cu diabet. Ionuț trăiește la Cluj și are două locuri de muncă, unde lucrează 14 ore pe zi, iar acest lucru face ca menținerea unui stil de viață adecvat diabetului să fie dificilă. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2015. ”Mi-am dorit să nu fiu exclus din societate, chiar dacă am diabet. De fapt multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă. În tabăra Yuppi am început să accept un pic mai mult că am această boală deoarece am cunoscut oameni ca mine, care nu te evită, nu le este frică, nu au retragerea aceea”, s-a destăinuit Ionuț.  

Dósa Csaba are 17 ani, iar artrita i-a apărut în toamna în care a început clasa a șaptea. Csaba trăiește în Târgu Mureș și este în clasa a 11-a. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2019. ”În 2016 mi-au apărut primele simptome de artrită la gleznă. Am avut atunci nevoie de trei luni de tratament: una la spital și două luni de tratament medicamentos acasă. Când au început simptomele m-a durut atât de tare încât nici nu am putut umbla. După tratament a trecut un an și simptomele au reapărut. Am început atunci o dietă mare, care m-a ajutat mult. Yuppi Camp m-a ajutat să mă desprind de viața obișnuită, am fost înconjurat de oameni ca mine, iar asta m-a ajutat și pe mai departe să fiu mai sociabil și să îmi fac prieteni mai ușor”, a mărturisit Csaba. 

Proiectul  #IAmMyAdvocate va include mai multe evenimente și acțiuni care se vor derula pe parcursul următorilor doi ani și vor implica minimum 200 de tineri bolnavi cronic din toată țara, cu vârste între 14 și 35 de ani, din care măcar jumătate din zone defavorizate:

  • Întărirea stimei de sine – tabere terapeutice gratuite, în 2022 și 2023, pentru 100 de adolescenți cu cancer, diabet sau alte boli autoimune; 

  • Comunitate de sprijin a celor care trec prin aceeași experiență, un loc unde acești tineri se simt acceptați și în siguranță. Se vor creea două comunități pe Facebook: una pentru adolescenți bolnavi cronici, cealaltă pentru tineri adulți bolnavi cronic;

  • Activism civic – Alături de unul din partenerii proiectului, Grupul PONT, 50 de tineri bolnavi cronic vor identifica probleme specifice lor și vor concepe proiecte din care 10 vor fi puse în practică chiar de ei în comunitatea lor;

  • Campanii social media – cei 10 tineri ce au prins curaj și vor să își facă vocea auzită vor fi ajutați în acest proces prin campanii în social media concepute și implementate chiar de ei cu sprijinul Yuppi Camp;

  • Cursuri de sensibilizare față de situația elevilor bolnavi cronic pentru 130 de profesori din 10 școli diferite oferit de Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc, partener al proiectului. 

  • Conferință cu specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor instituții și organizații care sunt în contact continuu cu tinerii bolnavi cronic: DGASPC-uri, Inspectorate Școlare, Asociații de Pacienți etc.


---

Proiectul este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi și beneficiază de o finanțare în valoare de 50 000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

”Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.